Zijn plastic wegwerpbekers straks verboden?

Het antwoord is nee, maar het wordt wel anders. Per 1 juli 2023 veranderen de regels.
Als je bijvoorbeeld op het station een beker koffie haalt dan kan de ondernemer je extra in rekening brengen voor de beker. Ondernemers moeten je dan ook een alternatief aanbieden zoals een recyclebare beker. Beter nog neem je zelf je beker mee. Alleen tegen extra betaling kan je alsnog een wegwerp plastic beker mee krijgen. Dat kost dan € 0,25. Het mag dus nog wel maar je moet er voor betalen.
Verpakkingen zonder plastic vallen niet onder deze regels en mogen dan nog gewoon.

Deze regel is ingevoerd om daarmee de hoeveelheid zwerfplastic te reduceren. Gelukkig zijn er veel leuke en mooie oplossingen voor. Zo bestaan er bijvoorbeeld bekers die zijn gemaakt van gerecycled zwerfplastic. Deze bekers zijn ook weer afwasbaar en zijn een duurzame oplossing.
Ook wegwerpborden, bestek en plastic rietjes zijn straks alleen nog tegen extra betaling verkrijgbaar.

Per 1 januari 2024 gaan we nog een stapje verder volgens de overheid. Dan worden voor evenementen en festivals alle plastic wegwerpbekers en bakjes volledig verboden.

Benieuwd naar de alternatieven? Wij hebben er zat! Neem snel contact met ons op en we helpen je naar een duurzaam en betaalbaar alternatief.

Meer weten? Kijk dan op de site van de overheid; Zijn plastic wegwerpbekers en –bakjes straks verboden? | Rijksoverheid.nl

Terug naar het overzicht