Wist u dat;
Een van de meest gekozen afwerkingstechnieken voor drukwerk is lamineren. Het aanbrengen van een laminaat van drukwerk biedt namelijk heel wat voordelen voor uw drukwerk. Het lamineren is populair bij visitekaartjes, postkaarten, menukaarten maar is ook mogelijk bij boekjes of presentatiemappen.

Wat is een laminaat en waarvoor dient het?
Een laminaat is een beschermende laag die na het drukproces op uw drukwerk wordt aangebracht. Hoewel we spreken van een beschermende laag, kiest men eerder voor een laminaat bij drukwerk om esthetische redenen. Zo krijgt u bijvoorbeeld levendigere kleuren met een glanzend laminaat en een luxueuze uitstraling met mat of soft touch laminaat. Maar het aanbrengen van een laminaat heeft ook enkele andere effecten op uw drukwerk. Zo zal uw drukwerk veel waterbestendiger zijn, gaat het langer mee, is het zeer scheurbestendig en vergroot het de stevigheid. Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig, maar zijn er dan geen nadelen?
Wel, naast de prijs die iets hoger ligt dan drukwerk zonder afwerking, heeft het ook effect op de kleuren van uw drukwerk. Als u er bijvoorbeeld op staat dat uw logo éxact dezelfde kleurwaarde heeft als in uw ontwerp of als u wilt dat uw naamkaartje exact dezelfde kleur heeft als uw briefpapier, dan kiest u best niet voor een laminaat. Er ontstaat namelijk een kleurverschil wanneer u een laminaat toepast op drukwerk. Tevens is laminaat een kunststof folie. Gelamineerd drukwerk is dus minder duurzaam vanuit milieu oogpunt gezien.
Er zijn diverse laminaten verkrijgbaar. Zoals transparante en niet-transparante laminaten van hoogglans tot en met mat, goud en zilver, met bijvoorbeeld een linnen- of leerstructuur, soft touch, krasvast, tal van speciale en/of gekleurde of gemetalliseerde laminaten. Voor de voedingsindustrie zijn laminaten beschikbaar die voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid..

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden bij de diverse laminaatsoorten? Neem dan hier contact met ons op.

Op de foto bij dit nieuwsbericht ziet u rechts een drukvel zonder laminaat en links een vel met laminaat. Ziet u wat het laminaat met de kleur doet?
Benieuwd hoe laminaat op het vel wordt aangebracht? Bekijk dan deze korte video.

Terug naar het overzicht