Altijd een eye-catcher: spot uv-lak. Wat is het ook alweer? Met spot uv-lak laat je delen van je drukwerk eruit springen met glans, terwijl andere delen juist mat blijven. Bij goed gebruik is het effect een cadeautje, zo mooi.

Een leuk voorbeeld hiervan realiseerden we laatst voor een bierbrouwer. Met spot uv-lak gaven we de druppels op een bierglas glans, terwijl het door condens beslagen glas mat bleef. Het glas bier werd hierdoor zo echt dat je er dorst van kreeg!
Zo zijn er talloze toepassingen te bedenken om met deze techniek drukwerk op te tillen naar een nog aansprekender niveau. Vroeger waren voor spot uv-lak een film en een zeefdrukraam nodig. Ook vroeg het meer instelwerk van de drukker. Dit leidde tot hogere opstartkosten waardoor spot uv-lak voornamelijk werd gebruikt bij hoge oplagen. Dat was vroeger.

Weet wat er kan!
Vandaag zijn er machines die spot uv-lak als het ware printen, waardoor het ook bij kleinere aantallen interessant wordt. Hoe dat gaat? Neem een visitekaartje. Dat krijgt eerst de 4 standaard printkleuren (cmyk). Daarna volgt de spot uv-lak op de geselecteerde delen. Omdat deze lak altijd iets uitvloeit – dat was ook bij de zeefdruktechniek het geval – moet je niet te klein willen gaan. Letters zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor spot uv, want uitvloei op zulke details geeft een slordig beeld. Verder is het goed te weten dat de lak niet hecht aan ongestreken papiersoorten. Een visitekaartje gedrukt op houtvrij offset kan daarom geen spot uv-lak krijgen. Papiersoorten als silk en tweezijdig gestreken sulfaatkarton werken wel heel goed. Wie nog een stap verder wil gaan, kan ervoor kiezen om het contrast tussen glans en mat nog verder te vergroten door zijn kaartje ook mat te lamineren. Dan krijg je echt iets heel bijzonders!

Aanlevertips voor vormgevers
Zo lever je een drukbestand met spot-uv aan.
Stap 1. Maak een PDF-bestand. Voor een enkelzijdig visitekaartje met spot uv bestaat jouw drukbestand uit 2 pagina’s.
Stap 2. Pagina 1 maak je op normale wijze op, bijvoorbeeld in full colour.
Stap 3. Op pagina 2 plaats je alleen de elementen die spot uv-lak moeten krijgen. Deze delen maak je 100% zwart.

Lever je een dubbelzijdig visitekaartje aan? En wil je spot uv-lak op beide zijdes? Maak dan voor beide zijden een cmyk-pagina en een spot uv-lak-pagina in zwart. Een dubbelzijdig visitekaartje krijgt dan dus een PDF-drukbestand met 4 pagina’s.

Heb je nog vragen? We staan we altijd voor je klaar!

Terug naar het overzicht