Moiré is een term uit het drukwerkvak dat mogelijk een belletje bij u doet rinkelen. Het verwijst naar een vreemd onbedoeld patroon in drukwerk. Zoiets kan ontstaan wanneer twee regelmatige patronen onder een bepaalde hoek samenkomen. De optelsom is dan een nieuwe, ongewenste structuur. Bij stoffen of gestreepte objecten komt dit voor. (Draag om dezelfde reden geen kleding met dunne streepjes als je voor een tv-programma wordt uitgenodigd!) Nu is het lastige van moiré dat je het vooraf zelden kunt zien. Niet op je beeldscherm, niet op een print en niet op de meeste digitale proefdrukken. Het wordt pas zichtbaar tijdens het rasteren in de plaatbelichter. Meestal helpt inzoomen op een drukklaar PDF, maar niet altijd.

Maar als we digitaal drukken, is moiré dan ook mogelijk? Helaas wel. De meest gebruikte opmaakprogramma’s hebben weliswaar een descreening (ontrastering) functie waarbij het beeld onscherp wordt gezet en daarna weer wordt verscherpt. Maar dit is geen ideale oplossing, want gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Beter is het om met exacte rasterhoeken (C 15°, K 45°, M 75° en Y 90 of 0°) te werken. Bij digitaal drukken werkt dit altijd en bij traditioneel drukken in vrijwel alle gevallen.

Vrijwel alle gevallen… Daar houden we niet van. We willen zekerheid. Ook bij het drukken van foto’s van stoffen en kleding. In dat geval kan het drukproces worden aangepast naar een andere manier van rasteren, genaamd kristalraster, stochastisch- of FM (frequently modulated) raster. Verschillende namen voor dezelfde oplossing. Hierbij worden de rasterpunten willekeurig over het vel uitgestrooid waardoor moiré onmogelijk kan ontstaan.

De slotsom? Moiré blijft spannend, maar is te voorkomen. Zoom goed in op het drukklare PDF op uw beeldscherm en neem bij twijfel contact met ons op!

Terug naar het overzicht