Goud, zilver en meer met betaalbare digitale foliedruk

Digitale foliedruk heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld. Dit betekent dat het nu ook voor kleine oplagen betaalbaar wordt om uw drukwerk te voorzien van een gouden, zilveren, koperen, rosé, zwarte of glitter opdruk. Zelfs het opnemen van een tekst- of naamwissel in folie is per item mogelijk. Dit wordt leuk!

Foliedruk is niets nieuws, maar hier was altijd een cliché (of stempel) voor nodig, wat de startkosten hoog maakte. Digitale foliedruk werkt zonder cliché, waardoor deze fraaie uitstraling nu ook voor kleine oplages haalbaar is. Het werkt als volgt. Eerst wordt het vierkleurendrukwerk gemaakt (digitaal of in offset). Dan volgt een drukgang, waarbij de plaatsen die folie moeten krijgen van een polymeer plaklaag worden voorzien. Vervolgens gaat het drukwerkvel langs een folierol, waarbij de folie aan de plakkende delen hecht. Hierna wordt de folie afgedekt met een transparante lak. Deze laag zorgt niet alleen voor glans, maar ook voor een voelbaar 3D-effect. De optelsom van deze effecten is een lust voor het oog.

Gebruik het slim
Wel gelden er een paar spelregels bij digitale foliedruk. Al te dunne lijnen lopen dicht en worden onleesbaar. Daarbij zijn niet alle papiersoorten te gebruiken, op sommige moet eerst een laag laminaat worden aangebracht. Tot slot kan foliedruk niet tot aan de snijrand doorlopen, omdat het door het snijden afbrokkelt. Maar wie binnen deze regels aan de slag gaat, komt absoluut met een verrassend resultaat voor de dag!

Wilt u gebruik maken van deze techniek? Neem dan contact met ons op!

Terug naar het overzicht