Een pak melk dat van kleur verandert als de houdbaarheidsdatum is bereikt, een medicijndoosje dat een alarm afgeeft als het tijd is voor de volgende pil en een poster die muziek van de aangekondigde band laat horen, allemaal voorbeelden van de nieuwste revolutie in drukwerk: Printed Electronics.

Het begon in 1977 in het laboratorium van de Japanse onderzoeker Hideki Shirakawa. Een medewerker gebruikte per ongeluk duizend keer de gebruikelijke hoeveelheid katalysator bij het aanmaken van polyacetyleen. Hierdoor, en door nog flink wat research die tot een Nobelprijs leidde, werd de wereld verrijkt met een folie die stroom kan geleiden. En daar maakte de wereld gretig gebruik van door geleidende polymeren massaal toe te passen in componenten en circuits van talloze elektrische apparaten. Maar dezelfde polymeren zijn ook in te zetten als inkt bij reguliere druktechnieken als offset en inkjet. Hierdoor kunnen, gebruikmakend van nanotechnologie, complete elektronische circuits worden gedrukt op papier, karton, folie en kunststof.

Van muzikaal placemat …
McDonald’s Nederland was al zo creatief om een placemat te drukken met daarop een muziekproductiepaneel. Het vel papier bevatte geen geluidsboxjes, je werd gevraagd je smartphone midden op de placemat te leggen. En ineens was het mogelijk om met de geprinte buttons op de placemat ritmes te starten, je eigen zang op te nemen, effecten toe te voegen en de opname af te spelen. Pizza Hut deed iets soortgelijks door een mengtafel voor DJ’s in een pizzadoos af te drukken. Deze hoge mate van interactiviteit ontstaat door de mogelijkheid een RFID-antenne (Radio-frequency identification) voor wifi, blue tooth of NFC (near field communication) mee te drukken. Hiermee kan het bedrukte object contact maken met bijvoorbeeld een smartphone of laptop die de mogelijkheden, verder vergroot, omdat hiermee internet binnen bereik komt.

… tot slimme pleister
Zo kan een poster of concertagenda je de mogelijkheid bieden om muzieksamples of videoclips af te spelen door de foto van de betreffende band op de poster aan te raken. Je zou zo ook in een paar handelingen concertkaartjes kunnen kopen. Daarnaast zijn talloze, meer serieuze toepassingen denkbaar en ook al op de markt. Zoals een pleister die de vitale lichaamsfuncties van een baby toont. Of een medicijnverpakking die je de bijschriften ‘voorleest’. In de VS is de totale omzet aan producten die gebruikmaken van Printed Electronics voor 2016 geraamd op 26.9 miljard dollar. In 2020 verwacht men al een omzet van 43 miljard.
Je begrijpt dat wij, als Platform P, deze innovatie met rode konen volgen en klaar staan om jou hiermee van dienst te zijn. Wil je meer weten? Neem dan hier met ons op.

Terug naar het overzicht